Naučte sa pripraviť špičkovú kávu

Poznáte dni, keď sa vám v práci váš automatický kávovar ani nezastaví? Káva je vzpruha aj počas dní, keď všetko ostatné nestojí za nič. Káva je pre mnohých aj čierne zlato, preto je prekvapujúce, že veľa ľudí stále nedokáže pripraviť kávu správne. Teraz nehovoríme o žiadnej instantnej káve, ale tej poctivej, ktorá má rodokmeň. Na čo by ste sa mali zamerať pri jej príprave tak, aby bola skutočne lahodná?

Základom je kvalitná káva

Pripraviť si lahodnú kávu môžete aj bez toho, aby ste použili kávovar Jura či iný. Stačí vám rýchlovarná kanvica a hlavne dobré zrná. Veľmi dôležité je, aby ste si nikdy nekúpili mletú kávu. Prečo? Lebo aj tá najlepšie a najvakuovejšie zabalená postupom času prichádza o svoju chuť a vôňu. Ak by ste sa chceli riadiť najviac fajnšmekrovským pravidlom, tak platí toto – káva by mala byť upražená najneskôr do 15 mesiacov od jej zberu, najlepšie je spotrebovať kávu 15 dní po jej upražení a zároveň 15 minút po jej namletí. Na to pozor – ak chcete mať kvalitnú kávu, musíte si ju mlieť sami.

Aj voda ovplyvňuje kvalitu kávy

Kávu tvorí z 99 % voda, takže jej kvalitu nesmiete podceniť. Veď si len predstavte, čo urobí tvrdá voda s práčkou a koľko vodného kameňa na nej ostane. Preto ak máte príliš tvrdú vodu doma, môžete použiť obľúbenú filtračnú kanvicu Brita, ísť si nabrať vodu k prameňu alebo si nainštalovať zmäkčovač vody. Naozaj, dajte si na tom záležať.

Nezalievajte vriacou vodou

Koľkí z vás si zalievajú kávu vriacou vodou? Nemusíte sa priznávať, stačí, keď s tým prestanete. Ideálna teplota vody na zalievanie kávy je 90°C. Nemusíte používať ani teplomer, nechajtezovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici a po tom, ako sa vypne, počkajte približne 30 sekúnd a až potom zalievajte. Je na vás či dáte prednosť káve arabica alebo robusta, mali by ste však vedieť, že arabica je kvalitnejšia.